”Doris drar” – urpremiär av nyskriven musikteater

 

 

 

 

 

 

14 mars 2018 hade den nyskrivna musikteaterföreställningen Doris Drar premiär på Norrlandsoperan. Manuset, som jag skrev, är baserat på Pija Lindenbaums bok med samma namn. Besättningen är en skådespelare, en slagverkare och en tubaist. För denna något udda kombination skapade Monica Dominique härlig och fantasisprakande musik. Dekor Linnéa Öhrlund, kostym Anna Eliasson, ljus Jessica Flodell.
Föreställningen fortsatte på turné i Västerbotten och sammanlagt 1 057 barn och vuxna i Västerbotten fick uppleva Joséphine Wistedt, Mats Lindström och Linus Mattson berätta historien om Doris som rymmer hemifrån när familjen inte lyssnar på henne…

Såhär skrev Folkbladets recensent Elin Axelsson bl a:
”… I ”Doris drar” är perspektivet osvikligt barnets, tolkningsföreträdet deras.

Vuxenvärlden finns där som fond och hinder att bemästra, men det är barnet som är den handlingskraftige och viljestarke. I Elisabet Ljungars regi, till vardags musikchef på Norrlandsoperan men också en mycket duktig regissör, har Pija Lindenbaums bok, blivit en pigg och tonsäker teater där den nyskrivna musiken av Monica Dominique gör mycket för helhetsintrycket.

Inte minst den lite udda sättningen med slagverk och tuba, funkar väldigt bra tillsammans med berättelsens starka och bestämda Doris…”

Lämna en kommentar