Elisabet Ljungar blir musikchef på Norrlandsoperan

Tidigare yrkesmusiker och hyllad operaregissör – nu blir Elisabet Ljungar musikchef på NorrlandsOperan. Hon ersätter tjänstledige Marco Feklistoff, som i sin tur blir planeringschef för Göteborgssymfonikerna.

– Vi är väldigt glada över att Elisabet Ljungar har tackat ja till uppdraget. Hon har både lång och bred erfarenhet av att arbeta med musik i olika roller, hon känner NorrlandsOperan och vår region väl och hon har ett konstruktivt publikfokus, säger Kjell Englund, VD och konstnärlig ledare.

Efter många år som yrkesmusiker, bland annat som violinist på NorrlandsOperan, gick Elisabet Ljungar i slutet av 1990-talet vidare till att bli musikdramatisk regissör och så småningom även scenkonstpedagog och dramatiker. Länge drev hon ett eget musikdramatiskt kompani, TeaterTravers, där hon var konstnärlig ledare och producent. Under kulturhuvudstadsåret i Umeå regisserade hon urpremären av Blanche och Marie som sålde fulla hus, nominerades till International Opera Awards och valdes ut till Scenkonstbiennalen i Malmö.

Så här säger hon själv om att återvända till NorrlandsOperan:

– Sedan 1991, då jag avslutade min fasta anställning som violinist i orkestern, har jag med jämna mellanrum och i olika yrkesroller och projekt återvänt till NorrlandsOperan. Varje gång inspireras och sporras jag av det brinnande engagemang som personalen på avdelningarna utstrålar. Efter det underbara samarbetet med Blanche och Marie under kulturhuvudstadsåret känns det fantastiskt att nu komma tillbaka och verka som musikchef.

– NorrlandsOperan är på något sätt ett ”hemma”, och jag ser fram emot att i ett längre perspektiv vara med och utveckla musiklivet i Västerbotten. För mig känns det breda lokala och regionala uppdraget mycket angeläget och intressant.

Elisabet Ljungars uppdrag sträcker sig i nuläget över ett år, lika länge som ordinarie musikchef Marco Feklistoff är tjänstledig. Hon tillträder i september 2015.

– Just nu är jag väldigt nyfiken på att lära känna mina medarbetare inom musikavdelningens olika yrkeskategorier och ta del av deras kunskap och erfarenheter. Tillsammans kommer vi att öppna för kreativa musikaliska möten.

Vad vill du fokusera på i det konstnärliga arbetet?

– Ledstjärnan för mig, oavsett kulturform, är att kommunicera med publiken. Roa, oroa, beröra. Liksom att skapa kontaktytor för att nå även nya publikgrupper.

Läs mer på norrlandsoperan.se

Lämna en kommentar