Jubel i masugnen!

Stående ovationer och strålande press för Smålandsoperans Don Giovanni på Huseby bruk. Regi och scenografi Elisabet Ljungar, musikalisk ledning Maria Ingemarsson Berg, kostym Per Enarsson, ljus David Petersson, medverkande sångare Samuel Jarrick, Björn Elmgren, Markus Kroon, Karin Kjellgren, Åsa Elmgren, Gustav Ågren, Yvonne Tuvesson Rosenqvist, Smålandsoperans kör och orkester.

Smålandspostens recensent är lyrisk:

”Jag glömmer snart tiden, glömmer järnbalken som delar av rummet, påminns om intelligent scenografi när den tas i bruk…”

”Det jag gillar är att det är så mycket spel.”

”… regissören Elisabet Ljungar har modulerat fram det bästa hos aktörerna, slipat bort eller uppmuntrat fram mer hos såväl rollkaraktärer som orkester”

”Musiken genom Amadeakvartetten bara fyller, förstärker, följer, går i dynamik eller hesiterar så rent ut sagt njutningsfullt helt igenom!”

”… eftersom det inte går att framhålla alla höjdpunkter får jag nämna några. Först scenografin och lösningen med rummet. En vinst är intimitet, en begränsad yta för spelet med befintliga element, som det stora maskinhjulet. Ett nedfallande tygskynke blir en genial och även suggestiv lösning inför slutscenen på kyrkogården där Kommendörens staty får liv och börjar tala.

Kören ska ha en eloge för både sången och den fina instuderingen i sättet att röra sig och agera. I avtäckandet av skynket uppstår magi i rummet. De mest berömda ariorna i Don Giovanni avklaras med glans. Egentligen är det onödigt att nämna någon före den andre, för i den här versionen med sju bärande röster är insatserna så väl fördelade.”

”Det byggs upp en spänning och dramatik som gör att det blir som det ska vara: jag slukas upp. En kvart av oupphörligt dundrade applåder fyller masugnen när spelet är slut.”

Lämna en kommentar